Hærvejsherberg

 

I månederne: juni, juli og august, fungere Ølgård som hærvejshærberg

 for vandrere, cyklister, ridende. Man kan overnatte for 100,- kr. pr person.

 Fra 2018 vil der være 10 sovepladser for pilgrimsvandrende. Der forfindes ekstra madrasser hvis sengepladserne er fyldt op.

Grupper skal ringe og bestille plads

Realdanias Pressemeddelelse om projektet:

( 6. oktober 2004) Herberger for vandreturister langs Hærvejen kan realiseres Et projekt, der vil skabe herberger for vandreturister, cyklister og ryttere langs Hærvejen. - fra Viborg i nord til Kliplev i syd - ved at omdanne 10 bevaringsværdige ejendomme langs ruten til formålet, kan nu realiseres.

Projektet er nemlig et af fem, der blandt i alt 234 forslag fra hele Danmark er sluppet igennem nåleøjet i Fonden Realdanias bedømmelseskomite. Det betyder, at Realdania vil bidrage med op til halvdelen af de udgifter, der er forbundet med at føre projektet ud i livet. I alt har Realdania afsat 20 mio. kr. til gennemførelse af de fem projekter. Idéen er at omdanne de bevaringsværdige gårde til simple, men sobre vandrehjem eller herberger.

Inspirationen kommer fra klostrene langs pilgrimsruten til Santiago de Compostella. Det er tanken at indrette primitive soverum, toilet/baderum samt køkkenniche med spiseplads. Soverum med køjesenge kan etableres i tidligere staldbygninger, og gamle stuehuse anvendes til ophold. Der skal således ikke ske større indvendig modernisering til nutidig luksuriøs standard. Det "gammeldags" præg bevares, men med en vis bekvemmelighed.

Drift og vedligehold skal forankres i de lokale miljøer og kan varetages af f.eks. lokale kulturhistoriske foreninger, private initiativer eller menighedsråd. De 10 gårde, der er med i Hærvejsprojektet, er:

1. Hald Hovedgård ved Hald sø og Dollerup Bakker syd for Viborg. (8800 Viborg)

2. Kragelund gl. præstegård i Kragelund nordvest for Silkeborg. (8723 Løsning)

3. Hulmosegård i Bryrup vest for Vrads og syd for Silkeborg. (8654 Bryrup)

4. Ølgård i Randbøl ved hærvejen vest for Vejle. (7183 Randbøl)

5. Mejlund umiddelbart uden for Vejen mod Askov. (6600 Vejen)

6. Ellegård i Stursbøl ved Sommersted. (6560 Sommersted)

7. Gl. Ladegaard syd-øst for Vojens. (6500 Vojens)

8. Immervad gl. Kro mellem Haderslev og Aabenraa. (6500 Vojens)

9. Bruhnsgård i Øster Løgum nord for Rødekro. (6230 Rødekro).

10. Kliplev gl. Station i Kliplev syd for Aabenraa. (6200 Aabenraa).

 

 

Foreningen Herberger langs Hærvejen.

Hærvej